Klinikai vizsgálatok és érdekességek az Oscillococcinum golyócskákról

Oscillococcinum golyócskák

  • influenzás tünetekre
  • az első influenzás tünetektől
  • csecsemőknek és kisgyermekeknek is
  • várandósság és szoptatás ideje alatt is

Az influenza kezelése homeopátiával –
egy kis történelem

A homeopátiás gyógyszerek rendkívül hatásosnak bizonyultak az 1918-as, nagy spanyolinfluenza járványban. A járvány áldozatainak száma világszerte meghaladta az 1347-es pestisjárványét, ami Európa akkori népességének egyharmadát pusztította el. A spanyolinfluenza 40 millió ember halálát okozta. Amerikában ekkor a homeopátia virágkorát élte. Egy 1921-ben publikált eredmény szerint a hagyományosan kezelt betegek 28,2 %-a esett áldozatul a járványnak, míg ez az arány a homeopátiás orvosok betegeinél kevesebb, mint 1,05% volt.

Az 1918-as spanyolinfluenza járványt követően, 1925-ben fedezte fel Joseph Roy francia orvos az Oscillococcinum-ot. A név abból ered, hogy az influenzás betegek vérében gömb alakú kórokozókat talált (Cocci), melyek vibráltak (oscilláltak). Roy hasonló patogéneket talált állatokban is. Az Oscillococcinum-ot a kacsa belső részeiből állította elő, mert úgy gondolta, hogy a madárvírusok sok emberi járvány okozói lehetnek. Dr. Roy Vannier-rel, a híres francia kutatóval dolgozott együtt az influenza lehetséges kezelésén a Pasteur Intézetben.

Az influenza tüneteinek kezelése Oscillococcinum-mal - klinikai vizsgálatok

Több klinikai vizsgálat bizonyította az Oscillococcinum hatékonyságát az influenza tüneteinek enyhítésében. Az induló influenza tüneteinek megjelenésekor vagy a kialakult influenza tüneteinél egyaránt alkalmazhatóak az Oscillococcinum golyócskák. Segítségükkel a betegség valamennyi szakaszában rövidülhet a gyógyulási idő, mérséklődhetnek a tünetek.

Ferley-féle vizsgálat

Ferley JP, Zmirou D, D’Adhemar D, Balducci F . A controlled evaluation of a homoeopathic preparation in the treatment of influenza-like syndromes. Br J Clin Pharmac, 1989; 27 (3): 329–35. Quadruple-blind. The Lancet, 1989; April 22, p 914

A vizsgálatot Franciaországban végezték 1987-ben. A több központban zajló, randomizált (a résztvevőket véletlenszerűen sorolták az Oscillococcinum vagy a placebo vizsgálati csoportba), kettős vak (sem az orvos, sem pedig a beteg nem tudta, hogy a beteget melyik csoportba sorolták), placebokontrollált (az Oscillococcinum hatékonyságát placebohoz viszonyítva nézték) vizsgálat az Oscillococcinum gyógyszer hatásosságát értékelte az influenzaszerű megbetegedések szimptomatikus kezelésében.

A vizsgálatban 487 beteg vett részt, akik közelmúltbeli (< 24 óra) influenzaszerű megbetegedés miatt mentek orvoshoz. A betegeket véletlenszerűen sorolták be vagy az Oscillococcinum-ot, vagy a placebót kapó csoportba. A beteget meghatározás szerint akkor tekintették gyógyultnak, ha a testhőmérséklete 37,5 °C alá csökkent, és az 5 tünet (fejfájás, merevség, derékfájás, ízületi fájdalom és hidegrázás) teljes mértékben megszűnt.

Az eredmények az Oscillococcinum hatásosságát mutatták ki:

  • A kezelés első 48 óráján belüli gyógyulási arány magasabb volt az Oscillococcinum-ot kapó csoportban, mint a placebocsoportban (17,1% és 10,3%).
  • A kezelés hatásosságát kedvezően megítélő betegek aránya magasabb volt az Oscillococcinum csoportban, mint a placebocsoportban (61,2% és 49,3%).

48 órás kezelést követő
gyógyulási arányok összehasonlítása
A Ferley vizsgálat alapján kijelenthető, hogy a 48 órás kezelést követően gyógyult betegek arány szignifikánsan (66%-kal) magasabb volt az Oscillococcinum csoportban, mint a placebo csoportban (17,1% és 10,3%).

Papp-féle vizsgálat

A vizsgálatot Németországban végezték 1990-ben. A több központban zajló, kettős vak (sem az orvos, sem pedig a beteg nem tudta, hogy a beteget melyik csoportba sorolták), randomizált (a résztvevőket véletlenszerűen sorolták az Oscillococcinum vagy a placebo vizsgálati csoportba), placebokontrollált (az Oscillococcinum hatékonyságát placebohoz viszonyítva nézték) vizsgálat célja az Oscillococcinum hatásosságának értékelése volt.

A vizsgálatban 372 beteg vett részt, akik közelmúltbeli (< 24 óra) influenzaszerű megbetegedés miatt mentek orvoshoz. A betegeket véletlenszerűen sorolták be vagy az Oscillococcinum-ot, vagy a placebót kapó csoportba. A beteget meghatározás szerint akkor tekintették gyógyultnak, ha a rektális hőmérséklete 37,5 °C alá csökkent, továbbá nem jelentkezett fej- és izomfájdalom.

A Papp-féle vizsgálat megerősíti a Ferley-féle vizsgállat eredményeit: 48 órányi kezelést követően az Oscillococcinum szignifikánsan magasabb gyógyulási arányt eredményezett mint a placebo.

Eredmények:

  • 48 órányi kezelést követően a gyógyult betegek aránya szignifikánsan magasabb volt az Oscillococcinum csoportban, mint placebócsoportban (19,2% és 15,0%).
  • Az egyértelműen javult betegek aránya magasabb volt az Oscilococcinum csoportban, mint a placebóval kezeltben (43,7% és 33,5%).
  • Az influenzaszerű tünetek az Oscillococcinum-mal szignifikánsan rövidebb idő alatt szűntek meg. 48 órányi kezelést követően az Oscillococcinum-mal a betegek nagyobb aránya érezte magát munkára alkalmasnak (a betegek 16,3%-a és 9,3%-a).
Gyógyult betegek aránya 48 óra elteltével
Orvosok általi értékelés a 2. napi viziten

Az Oscillococcinum szignifikánsan (28%-kal) magasabb gyógyulási arányt eredményezett, mint a placebo (19,2% és 15%)

Tünetmentesség a kezelés 2. napján
A betegek értékelése alapján

A 2. naptól kezdve a gyógyult betegek aránya szignifikánsan magasabb volt az Oscillococcinum-ot szedő csoportban.

A 2. nap estéjén az Oscillococcinum-ot szedő betegek 17,4%-a a placebót szedő betegeknek pedig 6,6%-a jelezte a tünetek megszűnését.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!